Categories

Archives

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Oleum Citri = Oleum Limonis – olejek cytrynowy

W Farmakopei Polskiej VI mamy olejek cytrynowyCitri Aetheroleum (Lemon Oil), który jest wytłaczany ze świeżych owocni Citrus limon (L.) Burman, z rodziny Rutaceae. Olejek powinien zawierać nie mniej niż 3% cytralu C10H16O o masie cząsteczkowej 152,24. Zgodnie z FP VI olejek cytrynowy to jasnożółta ciecz o charakterystycznym cytrynowym zapachu. Gęstość 0,850 – 0,860 g/ml. W farmacji jest używany do poprawiania smaku i zapachu leków.

Nazwa synonimowa dla Citrus limon (Linne) Burman to Citrus limonum Risso lub Citrus medica L. ssp. limonum. Jest to drzewko dorastające do 6 m wys.

Surowiec pochodzi z Indii, Południowych Włoch, Izraela, z USA, Gwinei, Cypru. Olejek cytrynowy (Limonis aetheroleum, Limonis Oleum, Oleum Citri, Citronenöl, Lemon Oil) złożony jest generalnie z monoterpenów (90%). Dominuje w nim limonen (ok. 70%). Inne składniki to cytral (2-3%), beta-pinen, gamma-terpinen, alfa-pinen, sabinen, mircen; seswkiterpeny są reprezentowane przez bisabolen, alfa-bergamoten i kariofilen. Olejek surowy może zawierać woski i kumaryny (bergamotyna, 7-metoksy-5-geranoksy-kumaryna, imperatoryna, felopteryna, 8-gernaoksypsoralen), karotenoidy. W smaku olejek jest lekko gorzkawy. Przy dostępie światła i powietrza traci swoje właściwości, ciemniejąc i gęstniejąc.

Cytral jest aldehydem odpowiadającym geraniolowi (geraniol to alkohol). Występuje w postaci dwóch izomerów: cis-trans (cytral A = geranial) i cytral B (neral). Cytral to niepierścieniowy terpenoid. Występuje także w olejku lemongrasowym. Utlenienie cytralu daje kwasy geraniowe.

Limonen ti terpen jednopierścieniowy, występujący w postaci (+)-limonen, (-)-limonen i (-+)-limonen (dipenten). W olejku cytrynowym, bergamotowym, pomarańczowym, kminkowym, selerowym jest (+)-limonen. W olejku świerkowym i jodłowym występuje (-)-limonen. Dipenten jest obecny w olejku kamforowym, lemongrasowym i bergamotowym.

Olejek cytrynowy posiada właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, przeciwzapalnie. Podany doustnie działa wiatropędnie, pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych i apetyt, słabo moczopędnie i spazmolitycznie. Hamuje nudności. Wcierany w skórę wywołuje efekt rozgrzania miejscowego.  Dawka doustna 4-5 kropli 2-3 razy dziennie, przy dyspepsji, wzdęciu, braku apetytu, nudnościach.

Oleum Citri objęty został przez Pharmacopoea Helcetica VI (Citronenöl, Essence de citron, Essenza di limone), wyciskany mechanicznie ze skórki owoców cytryny – Citrus limon (L.) Burman = Citrus medica Linne subspecies limonum (Risso) Hooker Fil., (Rutaceae). Olejek ten powinien zawierać przynajmniej 2,5% aldehydów w przeliczeniu na cytral C10H16O, o m.cz. 152,2. Ciężar właściwy olejku przy 20 stopniach C 0,854-0,861. 1 g olejku cytrynowego to ok. 53 krople. Rozpuszczony w spirytusie 94% daje klarowny roztwór.

Olejek cytrynowy jest używany do aromatyzowania leków, suplementów, środków spożywczych (np. cukiernicze, napoje), likierów, wódek, kosmetyków, środków do utrzymania czystości, do wyrobu perfum.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.