Categories

Archives

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Oenotherae Oleum virginum – olej wiesiołkowy z bezpośredniego tłoczenia

Olej wiesiołkowy z bezpośredniego tłoczeniaOleum Oenotherae virginum jest uzyskiwany z Oenothera paradoxa Hudziok (wiesiołka dziwnego), Oenothera biennis Linne (wiesiołka dwuletniego), a także innych gatunków wiesiołka (rodzina Oenotheraceae).
Tłoczenie oleju powinno odbywać się na zimno, w temperaturze nie przekraczającej 30 stopni C. Olej wiesiołkowy tłoczony na zimno to ciecz jasnożółta, o słabym swoistym zapachu. Przechowywany w temperaturze 4 stopnie C powinien zachować klarowność.
Gęstość w temp. 20 stopni C 0,919-0,939 g/ml. Liczba jodowa nie mniejsza niż 158. Liczba kwasowa nie większa niż 4. Liczba nadtlenkowa nie większa niż 5. Liczba zmydlenia 185-205. Substancji nie zmydlających się nie więcej niż 1%.
Zgodnie z Farmakopeą Polską VI olej wiesiołkowy powinien zawierać nie mniej niż 9% (85 mg/g oleju) kwasu gamma-linolenowego (C18H30O2, m.cz. 278,44) i 73,5% (690 mg/g oleju) kwasu linolowego (C18H32O2, m.cz. 280,4). Oficjalne zastosowanie: uzupełnianie niedoborów niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dawki doustne jednorazowe, zwykle stosowane 0,5-1,5 g; dawki dobowe 0,5-1,5 g.

W praktyce olej wiesiołkowy (niem. Nachtkerzensamenöl; ang. Evening primrose oil) zawiera ok. 70-71% kwasu linolowego, 7-10% kwasu gamma-linolenowego (GLA), ok. 9% kwasu palmitynowego i ok. 9% kwasu olejowego. Zawartość kwasu gamma-linolenowego – GLA zależy od gatunku wiesiołka z jakiego pochodzi olej: Oenothera acerviphilla nova – 15,68%, Oenothera paradoxa 14,41%, Oenothera rubricaulis 13,75%, Oenothera biennis 7-9%. Dla przykładu podam, że olej z ogórecznika (Borago officinalis) może zawierać nawet 25% GLA.

Nasiona wiesiołka zawierają ok. 14% oleju oraz fitosterole (kampesterol, beta-sitosterol).

Olej wiesiołkowy zażywany doustnie w dawce przynajmniej 1,5-3 g dziennie zmniejsza agregację trombocytów i powstawanie zakrzepów; obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje rozwój miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału. Jest szczególnie pomocny w terapii wspomagające zapalenia żył, żylaków, choroby wieńcowej, nadciśnienia, arteriosklerozy, przewlekłych chorób skórnych, szczególnie atopowego zapalenia skóry i wyprysków, łuszczycy, trądzików, łysienia androgennego, dermatozy okołoustnej, suchego zapalenia skóry, neurodermatozy. Olej wiesiołkowy pobudza procesy odnowy tkanek. Zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego. W większych dawkach wpływa estrogennie i przeciwzapalnie. Wspomaga regenerację wątroby, serca i nerek. Korzystnie (stabilizująco) wpływa na śródbłonki naczyń krwionośnych. Wzmaga odbudowę włosów i paznokci. Łagodzi objawy i skutki (następstwa) zespołu jelita drażliwego. Olej wiesiołkowy nadaje się do pielęgnowania skóry suchej, z trądzikiem sterydowym i zawodowym, podatnej na stany zapalne. Wpływa proregenerująco na tkankę chrzęstną i łączną właściwą, przez co jest polecany w chorobach reumatycznych, po złamaniach i uszkodzeniach więzadeł. Polecany w okresie menopauzy oraz przy nieregularnych miesiączkach, wreszcie przy stwardnieniu rozsianym i gruźlicy.

Olej wiesiołkowy jest dodawany do kosmetyków przeznaczonych dla cery suchej, zniszczonej i podrażnionej. Sprawdza się również w pielęgnowaniu cery łojotokowej, bowiem zmniejsza wydzielanie łoju, redukuje ilość zaskórników, hamuje rogowacenie mieszków włosowych i gruczołów łojowych, normalizuje skład ilościowy i jakościowy łoju. Olej wiesiołkowy pomaga w utrzymaniu elastyczności komórek skóry i usprawnia procesy krążenia płynu troficznego w naskórku i we włosach. Stabilizuje połączenia międzykomórkowe w skórze.

Olej wiesiołkowy działa ochronnie dla komórek wątroby.

Efekty działania oleju wiesiołkowego są widoczne po dłuższym jego zażywaniu w dawkach co najmniej 1,5 g dziennie.

Nasiona wiesiołka po roztarciu w moździerzu można zażywać doustnie 1-2 razy dziennie po 1 pełnej łyżeczce, jako źródło witaminy F. Napar z takich nasion jest dobrą odżywką dla skóry (nawilżanie, usuwanie stanów zapalnych, pobudzanie regeneracji).

W warunkach domowych można przygotować krem z olejem wiesiołkowym. 25% takiego oleju należy wymieszać z euceryną, lanoliną lub z maścią z witaminą A. Do leczenia ran i oparzeń można wymieszać maść tranową z 20-30% oleju wiesiołkowego. Olej wiesiołkowy wymieszany z płynnym tranem 1:1 jest pomocny w leczeniu wyprysków, trudno gojących się ran, oparzeń; wyraźnie pobudza procesy regeneracyjne skóry i błon śluzowych (smarowanie, okłady). Ta mikstura zażywana doustnie (po 1 łyżce 1 raz dziennie) dostarcza organizmowi łatwo przyswajalną witaminę A, D i F.

Olej wiesiołkowy w połączeniu z balsamem Szostakowskiego, tranem i olejem rokitnikowym (wszystkie w równych proporcjach) sprzyja gojeniu owrzodzeń przewodu pokarmowego i łagodzi dolegliwości zespołu jelita drażliwego (dawka 1-2 łyżki dziennie mieszanki). Dodatkowo reguluje wypróżnienia i korzystnie wpływa na oczyszczenie wątroby.

Tego typu mieszaniny tłuszczów roślinnych często łagodzą objawy autoimmunologicznych chorób skóry (łuszczyca, toczeń, pokrzywka, pęcherzyca). W połączeniu z balsamem Szostakowskiego i zastosowaniu zewnętrznym goją odleżyny, odparzenia, oparzenia, owrzodzenia żylakowate, eczema, dermatozy, rany.

3 komentarze Oenotherae Oleum virginum – olej wiesiołkowy z bezpośredniego tłoczenia

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.