Categories

Archives

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Olej rokitnikowy – Oleum Hippophae

W sklepach zielarskich i aptekach, zwłaszcza zagranicznych (np. Czechy, Słowacja, Szwajcaria, Niemcy) dostępne są preparaty zawierające olej rokitnikowy. Uzyskiwany jest z gatunku Hippophae rhamnoides Linne, należącego do rodziny rokitnikowatych – Elaeagnaceae. Rokitnik jest uprawiany w Polsce w celach ozdobnych, rzadziej leczniczych, bowiem jest nadal mało popularnym ziołem.

Owoce rokitnika suszone można nabyć w sklepach zielarskich i niektórych spożywczych. Służą do sporządzania herbat witaminizujących i wzmacniających. Z owoców można sporządzać wina, soki, syropy, marmoladki, dżemy, nalewki. Przy przyrządzaniu wyciągu alkoholowego polecam 1 częśc owoców świeżych i pognieconych zalać 5 częściami gorącego alkoholu 40-60%. Po 14 dniach intrakt przecedzić i ewentualnie osłodzić do smaku. Zażywać 1 raz dziennie po małym kieliszeczku. Warto intrakt mieszac z miodem. Przy przeziębienach sprawdza się mieszanka intraktu lub soku rokitnikowego z sokiem malinowym. Miąższ owocu zawiera 8% tłuszczu.Nasiona rokitnika zawierają do 14% tłuszczów, które mogą być tłoczone.

Olej rokitnikowy jest tłuszczem schnącym. Surowy olej rokitnikowy ma barwę pomarańczową lub czerwoną, zależną od barwników (karotenoidów) – ok. 100-180 mg% (olej z nasion). Zasobny jest również w witaminę E (tokoferole) – 110 mg%. Olej wytłaczany z całych owoców (miąższ+nasiona) zawiera od 200 do 500 mg% karotenoidów i około 250-300 mg tokoferoli w 1 kg.

Olej rokitnikowy bogaty jest w fosfolipidy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (witamina F): kwas linolowy (30-40%), linolenowy (20-35%). Zawiera również kwas oleinowy (10-30%), palmitynowy (15-20%), wakcenowy (3-4%) i stearynowy (2-5%); ponadto fitosterole – 0,2% (sitostanol 15%, kampesterol, fukosterol, stigmasterol), flawonoidy i kwasy fenolowe.

Do barwników oleju rokitnikowego należą: kantaksantyna, flawonoidy, likopen, zeaksantyna, karoteny.

Działanie: odżywcze, przeciwzawałowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwrzodowe, przeciwzapalne, regenerujące, przeciwbólowe, odtruwające, przeciwreumatyczne, przeciwłuszczycowe, przeciwtrądzikowe.

Wskazania: choroby reumatyczne, wypryski, alergia, przewlekłe stany zapalne skóry, wypadanie włosów, choroby paznokci na tle troficznym, trudno gojące się rany, choroba wrzodowa, zaparcia, owrzodzenia jelit, stany pozawałowe, skłonności do zatorów, miażdżyca, przewlekłe choroby skóry, choroby włosów, stany zapalne narządów płciowych i gruczołów sutkowych.

Dawkowanie: 1-1,5 g oleju rokitnikowego dziennie w kapsułkach.  Zewnętrznie do smarowania skóry, paznokci, błon śluzowych, w tym również narządów płciowych. Do okładów na trudno gojące sie rany, owrzodzenia, odleżyny, odparzenia itd.

hippophae
Rokitnik – Hippophaë; w ogródku Cioci Eli w Brzezówce; Krosno 2007 r.

rokitnik
Rokitnik – Hippophaë; w ogródku Cioci Eli w Brzezówce; Krosno 2007 r.

4 komentarze Olej rokitnikowy – Oleum Hippophae

  • Ekspedytka

    W sprzedaży znaduje sie olej rokitnikowy, ale jest b. drogi – 50 ml ponad 40 zl, jest tez taki, który za 100 ml kosztuje tyle samo .Czy moze być fałszowany (rozcienczany) a tym samym mniej skuteczny ?
    Na pierwszym z nich nie ma przeciwskazań, na drugim są : nie nalezy uzywać przy zapaleniu trzuski i przy kamicy żółciowej(chociaz dzienna porca jest minimalna 5-10 ml)
    Bedąc na Litwie kupiłam ten olej w tamt aptece – tez nie ma na nim wzmianki o przeciwskazaniach – czy więc takowe są ?
    Zastosowany w kosmetyce jest rewelacyny
    Może ktoś , kto interesuje sie tą roslinką wie, gdzie w okolicach górnego Ślaska są jej skupiska , teraz akurat pora na zbiory

  • AC

    Witam
    Kilkakrotnie z czystej ciekawości próbowałem pozyskać olej rokitnikowy samodzielnie. Ponieważ jest on zawarty w miąszu, robiłem to czysto chałupniczo.
    Miażdżyłem owoce i przecedzałem sok i jakoś nie wpadłem na to, że przecież w szafce stoi sokowirówka.
    Po przecedzeniu sok odstawiłem a na drugi dzień zebrałem zgromadzony na wierzchu olej.
    Generalnie w porównaniu z otrzymanym domowym sposobem olejem rokitnikowym, ten kupny wyglądał i smakował jak oliwa zabarwiona plakatówką.
    Natomiast olej rokitnikowy przywieziony mi z Francji, wyglądał i smakował dokładnie tak jak domowy.
    Nie wiem czy Francuzi mniej swój olej rokitnikowy rozcieńczają, czy też akurat miałem szczęście do oleju francuskiego a pecha do polskiego.
    Pozdrawiam
    AC

  • Wioleta

    Witam, klifach Orłowskich w Gdyni znalazłam sporo krzewów rokitnika. Zastanawiam się, czy można zbierać owoce dzikich okazów, biorąc pod uwagę, że jest on objęty ochroną gatunkową?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.