Categories

Archives

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Acacia concinna DC. = Acacia rugata (Lam.) Merr. w tradycyjnej medycynie Indii.

Acacia concinna De Candolle, czyli Acacia rugata (Lamarck) Merrill (hind. Kochi; Shikakai) – drzewo należące do rodziny Fabaceae (Leguminosae, Papilionaceae), czyli bobowatych (motylkowatych). Występuje w Indiach, południowych Chinach i w Malezji. Surowcem jest owoc (strąki), które poddaje się suszeniu i mieleniu na proszek. Owoc zawiera ok. 5% saponin trójterpenowych, głównie w postaci glikozydowej, które określa się nazwą akacynin (akacyniny, acacinins A, B, C, D, E). Akacyniny hydrolizują do laktonu akacjowego kwasu (acacic acid) oraz innych aglikonów (sapogenina B, machaerinic acid = kwas macherynowy i ich laktonów). Sproszkowany surowiec wchodzi w skład kosmetyków do włosów, najczęściej do sporządzania papki (do nakładania na włosy), szamponów i mydeł do mycia włosów. Do wyrobu preparatów do włosów używane są również inne części drzewa: sproszkowana kora, liście oraz ekstrakty z nich sporządzone. Preparaty działają przeciwzapalnie i antyseptycznie. Likwidują łupież. Saponiny powierzchniowo czynne (mydlące) dobrze usuwają brud, przy czym nie powodują wysuszenia skóry. Produkty z Acacia concinna są dostępne w handlu za granicą. Również napar z liści tej akacji działa przeciwłupieżowo. W Bengalu nasiona sproszkowane służą do zatruwania ryb.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.