Categories

Archives

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Olej z lnianki – Oleum Camelinae sativae w kosmetologii i fitoterapii.

Olej z lnianki (z lnicznika siewnego) – Oleum Camelinae sativae (Linne) Crantz (Brassicaceae = Cruciferae) jest szczególnym olejem roślinnym, bowiem zawiera nawet 45% kwasów omega-3. W oleju tłoczonym na zimno ponad 50% zawartości stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone: kwas alfa-linolenowy C18:3 (omega-3 35-45%), kwas linolowy C18:2 (omega-6 15-20%); kwas erukowy 1-3%; zawiera również tokoferole (110 mg/100 g). Olej jest testowany jako domieszka w paliwach lotniczych i do silników Diesla. Posiada lepsze parametry spalania w silnikach niż olej rzepakowy. Olej z lnianki jest odporny na jełczenie z powodu dużej zawartości związków fenolowych i tokoferoli. Przyspiesza gojenie ran, odleżyn, oparzeń i owrzodzeń. Znosi objawy atopowego zapalenia skóry, wypryski i dermatozy. Pobudza wydzielanie żółci. Działa ochronie na wątrobę, serce, naczynia krwionośne, trzustkę, jelita i nerki. Opóźnia procesy starzenia tkanek. Normalizuje poziom lipidów, cukru i cholesterolu we krwi. Łagodzi objawy artretyzmu i reumatyzmu oraz alergii. Dawka lecznicza 5-10 g 2 razy dziennie, najlepiej na czczo.

Lnicznik siewny, czyli lnianka rżyj pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jest rośliną jednoroczną lub ozimą. Nasiona zawierają od 25 do 40% oleju tłustego. Nasiona to bardzo cenna pasza dla drobiu, stymulująca wzrost i podnosząca odporność na choroby. Nasiona lnicznika podawane nioskom podnoszą poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w żółtku, przez co jaja stają się wybitnie prozdrowotne. Również profil kwasów tłuszczowych mięsa drobiowego (u brojlerów) ulega poprawie, co może być wykorzystane w produkcji żywności funkcjonalnej.

Olej z lnianki wykazuje synergizm z olejem rokitnikowym, konopnym, tranem oraz z tłustym olejem cedrowym. Bardzo słabo wykorzystywany w kosmetologii, a szkoda, bowiem jego właściwości przeciwzapalne i pielęgnacyjne są wyraźne i niezaprzeczalne.

5 komentarzy Olej z lnianki – Oleum Camelinae sativae w kosmetologii i fitoterapii.

  • eradycator

    w ramach ekstensywnego eksperymentu dwa tygodnie temu – pod koniec września zebrałem kilkaset kg ( kombajnem) nasion rydza ( z powierzchni 1,5 ha ) i noszę się z zamiarem jego sprzedania…albowiem nie zjem wszystkiego ziarna , oleju też z niego nie wytłoczę ….ani nie ” wybiję” . Mogę zdradzić że kilka razy w tygodniu robię z ziarna rydza grysik ( przy pomocy młynka do kawy) 6 łyżek nasion rydza zmielić , wsypać do 0,5 litra gotującego mleka , zamieszać az zapyrka , jem osładzajac go dzemem malinowym. Ziarno mozna na surowo jeść bez obaw z makaronami i żadkimi zupami typu rosoły, żur .

  • terefere

    eradycator,moze masz na sprzedaz te ziarna?

  • terefere, będziesz tłoczyc olej? chętnie bym kupiła

  • Amara

    eradycator,

    i ja chętnei bym kupiła trochę ziaren, głównie do tłoczenia oleju, ale może i z moimi kurkami warto byłoby się podzielić, co by jeszcze lepsze jajka niosły 🙂 W razie czego bardzo prosze o kontakt na laylla@op.pl. Dziękuję i pozdrawiam!

  • Jak się cieszę, że trafiłam na tę stronę! Dostałam ostatnio na jarmarku buteleczkę oleju z Inianki i szukając informacji na temat właściwości pielęgnacyjnych – trafiłam tutaj! Super! Po zebraniu informacji zacznę go stosować w metodzie OCM. Bardzo przydatne informacje, pozdrawiam!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.