Categories

Archives

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Cananga Oil = Canangae Oleum oraz Ylang-Ylang Oleum – to nie do końca to samo

Olejek Ylang, olejek jagodlinowy jest uzyskiwany z gatunku jagodlin wonnyCananga odorata Hooker f. et Thomson (=Canangium odoratum Baillon forma genuina; niem. Ylangbaum), z rodziny flaszowcowatych – Annonaceae.  Drzewo (dorasta do 25 m wys.) to występuje w Azji tropikalnej (szczególnie Filipiny i Indonezja). Z kwiatów uzyskiwany jest olejek eteryczny Ylang bogaty w kariofilen, d-alfa-pinen, linalol, geraniol, kadinen, ylangen, farnezol, octan farnezylu, gamma-muurolen, octan benzylu, octan geranylu, safrol, izosafrol;  kwasy organiczne lotne z parą wodną, np. kwas walerianowy, benzoesowy, metylomasłowy, trans-geraniowy; lotne fenole (eugenol, izoeugenol, eterowe estry krezolu).

Olejek Ylang nie podrażnia skóry i nie jest toksyczny. Ważny składnik zapachowy w przemyśle kosmetycznym. Działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, odpędza owady i roztocze. Zażyty doustnie działa rozkurczowo, moczopędnie, pobudzająco na trawienie, hamująco na procesy gnilne i fermentacyjne. Odkaża przewód pokarmowy i niszczy bezkręgowce pasożytnicze oraz drożdżaki. Wzmaga wydzielanie żółci. Pobudza miesiączkowanie. Działa wykrztuśnie. Pobudza krążenie krwi, wzmaga ukrwienie narządów płciowych. Może zwiększać popęd płciowy. Niektóre składniki wydzielane są przez płuca, z łojem i potem. Działa odkażająco na drogi moczowe. Dodany do kosmetyków w większych ilościach działa antyseptycznie. Doustne dawki wynoszą 5 kropli 2-3 razy dziennie na miodzie lub w soku owocowym. Ma właściwości antydepresyjne i przeciwstresowe.

Cananga Oil pochodzi z tego samego gatunku, ale innej formy: jagodlin wonnyCananga odorata Hooker f. et Thomson (=Canangium odoratum Baillon forma macrophyla). Olejek Cananga jest bogaty w beta-kariofilen, octan benzylu, farnezol, alkohol benzylowy, alfa-terpineol, octan geranylu, aldehyd benzoesowy, safrol, linalol, eugenol, limonen, izoeugenol, salicylan metylu i borneol. Olejek ma duże znaczenie w kosmetyce i perfumerii. Jest często dodawany do mydeł, szamponów, kremów, jako kompozycja zapachowa. Ma właściwości antyseptyczne, przeciwfermentacyjne, przeciwgnilne. Podany doustnie (4-5 kropli 3 razy dziennie) pobudza krążenie krwi na obwodzie, zwiększa ukrwienie narządów płciowych, wzmaga diurezę, nasila miesiączkowanie. Może jednak obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Dawniej uznawany za środek pobudzający popęd płciowy. Ma właściwości antystresowe.

W farmacji rozróżnia się wymienione dwa olejki i sprzedaje pod różnymi nazwami, pomimo, że są z tego samego gatunku drzewa. W handlu popularnym (zwykłym) często te olejki są pod jedną nazwą – Ylang, bo jest bardziej znana i “nośna marketingowo”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.