Październik 2019
P W Ś C P S N
« Wrz    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archiwa

Bergamot Oil – olejek bergamotowy

Olejek bergamotowy Bergamot Oil uzyskiwany jest z Citrus bergamia Risso et Poit. (Citrus aurantium ssp. bergamia; pomarańcza gorzka, podgatunek bergamia), drzewka (ok. 5 m wys.) uprawianego w Azji tropikalnej oraz w Południowej Europie (Francja, Włochy), z rodziny Rutaceae. Olejek zawiera około 300 składników, głównie octan linalylu (30-60%) i linalol (11-22%), seskwiterpeny (alfa-trans-bergamoten, kariofilen, humulen, beta-farnezen, beta-bisabolen), terpeny (limonen, p-cymen, gamma-terpinen, felandren, pinen -a i -b), furanokumaryny (bergamotyn, bergapten 0,3-0,4%, cytropten, bergaptol, izopimpinelina, ksantotoksyna, 7-metoksy-5-gerano-oksykumaryna).

Olejek bergamotowy zwiększa wrażliwość skóry na promienie słoneczne (wpływ fototoksyczny, fotosensybilizujący), wywołuje hiperpigmentację, czyli zwiększone wytwarzanie melaniny. Jest to wykorzystywane w terpii niektórych chorób, np. bielactwa, niektórych mikoz, łuszczycy. Olejek służy do aromatyzowania herbaty (earl grey), kosmetyków, likierów, wódek i nalewek, ponadto niektórych leków. Odstrasza niektóre owady pasożytnicze, np. meszki i komary. Może wywoływać uczulenie, dlatego przed stosowaniem warto przeprowadzić test na małym obszarze skóry. Podany doustnie działa wiatropędnie. Pobudza silnie wydzielanie soku żołądkowego i jelitowego. Poprawia trawienie. Dawka doustna olejku 3-4 krople 1-2 razy dziennie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.