Categories

Archives

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Mirra, olejek mirrowy – Myrrhae, Oleum Myrrhae

Mirra – Resina Myrrhae ma postać grudek lub proszku barwy kremowej, kremowo szarej, brązowo-brunatnej lub brunatnej. Jest gumożywicą (Gummiresina). Obecnie w handlu można spotkać również naturalny olejek mirra (Oleum Myrrha), który uzyskuje się z żywicy mirrowej. Mirra zawiera 35-40% żywicy, 3-6% olejku eterycznego (rzadko 10%) oraz gumy (50-55%). Składnikami żywicy są trójterpeny, kwasy trójterpenowe i fenole. Dawniej wyróżniano frakcje w żywicy, które określano nazwami: fenolo-herrabomirrol, heeraborezen, kwasy alfa-, beta- i gamma- koniforowy, kwasy alfa- i beta-heerabomirrolowy. Do składników olejku eterycznego należą: heerabolen, dipenten, pinen, limonen, meta krezol. Do seskwiterpenów olejku zaliczamy β-elemen, δ-elemen. W olejku są obecne furanoseskwiterpeny typu eudesmanu, elemanu, germakranu i gwajanu. Mirra jest pozyskiwana z gatunku balsamowiec mirraCommiphora myrrha Nees (Engl.) = Commiphora molmol Engl.), rosnącego w Afryce. Balsamowiec przybiera formę drzewka lub krzewu, do 3 m wys. Wytwarza ciernie. Nacinanie kory powoduje wypływanie gumożywicy.

Mirra miała zawsze duże znaczenie w medycynie i kosmetyce. Jest źródłem zapachu dla wyrobów kosmetycznych. Olejek eteryczny jest rozpuszczalny w spirytusie, gęsty, gorzki w smaku i silnie aromatyczny, barwy żółtawej, rzadziej spotykałem olejek mirrowy jasnobrunatny. Olejek mirrowy w trakcie przechowywania gęstnieje, a w nieszczelnych opakowaniach ciemnieje, a nawet zastyga i krystalizuje.
Żywica mirra jest rozpuszczalna częściowo w alkoholach i chloroformie, częściowo w eterach i tłuszczach. Z wodą tworzy emulsje. Żywica zawiera często domieszkę ziemi (piasku) i szczątki kory.

Do najstarszych leków sporządzanych z mirry należą: spirytus (nalewka) mirrowy – Tinctura Myrrhae (1 część żywicy na 5 części spirytusu 90%) i proszek mirrowy – Pulvis Myrrhae. Nalewka mirrowa przybiera barwę brunatną lub czerwono-brunatną. Stosowano ją do płukania jamy ustnej i gardła (1 część na 200 części wody) przy stanach zapalnych, ropnych dziąseł, języka i gardła, pleśniawkach, bolesnych nadżerkach w jamie ustnej, nieprzyjemnym zapachu z ust, bólu zęba. Z mirry sporządzano zawiesiny, emulsje i pigułki. Mirra podana doustnie działa wykrztuśnie i ściągająco, osusza oskrzela, zmniejsza obrzęk i wysięk, hamuje stan zapalny, odkaża. Obniża gorączkę. Zmniejsza wrażliwość na ból. Hamuje ataki histerii i nerwice wegetatywne. Równocześnie pobudza psychicznie.

Rp. Myrrhae 15,0 (mirra)
Sacchar. Albi 60,0 (cukier)
D.S. 4 razy dziennie 1 łyżeczka przy chronicznym zapaleniu oskrzeli i kaszlu.

Olejek mirra – Oleum Myrrhae działa hamująco na wydzielanie większości gruczołów, silnie przeciwbakteryjnie, pierwotniakobójczo i fungistatycznie. Hamuje stany zapalne, odświeża, działa przeciwbólowo. Spirytus mirrowy, olejek mirrowy działają również pobudzająco psychicznie.
Mirra zastosowana w kosmetyce usuwa nieprzyjemny zapach potu. Hamuje wydzielanie łoju. Niszczy bakterie ropne i trądzikowe. Przyśpiesza gojenie grudek i krostek trądzikowych. Obkurcza rozszerzone pory. Działa pojędrniająco na skórę. Zastosowanie mają wyciągi alkoholowe z mirry, emulsje mirrowe z wodą oraz sam olejek mirrowy, który można stosować na skórę. Mirra działa zabójczo na roztocze.

Wewnętrznie podawano sproszkowaną mirrę w dawce 200 mg kilka razy dziennie. Oficjalna dawka dobowa nie przekraczała 1 g.

Nalewką mirrową pędzlowano dziąsła przy zapaleniu i krwawieniu, gardło przy anginie, ślinianki przy stanach zapalnych. Nalewkę można zażywać w dawce 5 ml 3 razy dziennie. Przy infekcjach układu oddechowego najlepiej w mleku z miodem 4 razy dziennie. Olejek eteryczny mirrowy 3-4 razy dziennie po 4 krople na miodzie.

myrra_myrrha

 

 

 

 

 

 

 

 

Mirra – Myrrha – grudki; 29 kwiecień 2008 r., Poznań

2 komentarze Mirra, olejek mirrowy – Myrrhae, Oleum Myrrhae

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.