Archiwa

Olejek bergamotowy – Bergamot Oil

 

Olejek bergamotowy otrzymywany jest z Citrus bergamia Risso et Poit., z rodziny Rutaceae. Jest bardzo silnym olejkiem. Służy do aromatyzowania herbat (Earl Grey).

Należy zachować ostrożność w stosowaniu olejku bergamotowego na skórę. Działa antyseptycznie, przeciwgrzybiczo i dezodorująco, a nawet niszczy roztocze, ma właściwości przeciwtrądzikowe i przeciwłuszczycowe; niestety zwiększa wrażliwość skóry na światło w sposób nieregularny. Po wyjściu na słońce lub do solarium skóra może ulec oparzeniu. Skóra nasmarowana olejkiem u niektórych osób przybiera też nieregularne plamy, trudne do usunięcia.

Dlatego po zastosowaniu na skórę olejku bergamotowego konieczne jest unikanie ekspozycji na promienie UV, słońce, solarium. Alergicy zanim użyją olejek bergamotowy powinny wykonać próbę na niewielkim obszarze. Olejek bergamotowy w kosmetykach u osób wrażliwych wywołuje poważne skórne zmiany przypominające oparzenie chemiczne (zaczerwienienie, pokrzywka, pęcherze, strupy, złuszczanie, świąd, pieczenie, opuchnięcie).

Kobietom ciężarnym i karmiącym olejku bergamotowego nie wolno stosować.

Zażyty doustnie działa wykrztuśnie i rozkurczowo (3-4 krople na miodzie). Wywiera wpływ wiatropędny i pobudzający trawienie. Zwiększa wydzielanie kwasu solnego, soku trzustkowego i jelitowego. Zwiększa ukrwienie jelit i nerek. Działa moczopędnie. Może zwiększać popęd płciowy i wrażliwość narządów płciowych na bodźce seksualne. Pobudza krążenie skórne i wieńcowe. Łagodzi stres, ale nie uspokaja! lecz tonizuje i poprawia samopoczucie. Wcierany w okolice stawów, bolących mięśni i nerwów łagodzi ból i poprawia miejscowe krążenie.

W roztworach spirytusowych i olejowych  0,5:1 do wcierania w skórę, np. stopy zapobiegawczo przeciwko grzybicom. Do zwalczania roztoczy i owadów pasożytniczych.

Składniki olejku bergamotowego: octan linalylu 30-60%, linalool 11-22%, alfa-trans-bergamoten, kariofilen, beta-farnezen, humulen, beta-bisabolen, limonen, p-cymen, gamma-terpinen, felandren, alfa-pinen, beta-pinen. Spośród furokumaryn wymienić warto bergapten 0,3%, bergamottin, citropten, 7-metoksy-5-gerano-oksykumaryna, ksantotoksyna, izopimpinelin, bergaptol.

1 comment to Olejek bergamotowy – Bergamot Oil

  • Aneta

    Zupełnie nieświadomie olejkiem bergamotowym pozbyłam się grzybicy stóp – śmierdziały jak u brudnego faceta i nadmiernie się pociły. Ponieważ bardzo lubię ten zapach, a mam wannę z krzesełkiem – i lubię sobie posiedzieć na krzesełku rozgrzewając stopy w kąpieli dodawałam sobie parę kropli dobrego gatunkowo naturalnego olejku z bergamotki do wody, aby poprawić sobie nastrój. Grzybica ustąpiła dość szybko. Polecam. Nic nie pomagało mi na te śmierdusy, a moczenia w olejku poradziły sobie!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>