Archiwa

Olejek pichtowy – Oleum Pichtae, Abies sibirica Oil

Otrzymywany: Abies sibirica, jodła syberyjska.

Synonimowa nazwa olejku: Pine Needle Essential Oil

Skład ilościowy i jakościowy olejku: octan bornylu 26-30%, kamfen 20-25%, karen 11-13%, alfa-pinen 10-13%, felandren 7-9%, borneol 2-4%, beta-pinen 1-3%, santen 2-3%, alfa-tujen 1-3%, terpinolen 1-2%, kariofilen 0,1-1 (2)%.

Działanie: tonizujące, immunostymulujące, antywirusowe, antygrzybicze, antybakteryjne, antypierwotniakowe, pobudzające akcję serca, pobudzające psychicznie. Osusza i rozszerza oskrzela. Pobudza miesiączkowanie. Wspomaga procesy odtruwania organizmu. Wcierany łagodzi obrzęk, ból i przyśpiesza resorpcję wysięków. Korzystnie działa przy artretyzmie i reumatyzmie, nerwobólach oraz bólach mięśni.

Wskazania: osłabienie odporności organizmu, przeziębienie, kaszel mokry, zaflegmienie oskrzeli, skąpe miesiączkowanie, zapalenie zatok, ból i zawroty głowy na tle zaburzeń krążenia. Profilaktyka grzybic – wcieranie.

Dawkowanie: doustnie 3-5 kropli olejku na miodzie kilka razy dziennie. Do wcierania, inhalacji. Nie oparza skóry. Wymieszany z roztworem soli fizjologicznej (kilka kropli na 100 ml roztworu) do zakraplania nosa przy katarze i zapaleniu zatok.

Patrz także: http://luskiewnik.strefa.pl/acne/pichta.htm

Składnik kosmetyków przeciwtrądzikowych, antyseptycznych i pobudzających regenerację naskórka.

4 komentarze Olejek pichtowy – Oleum Pichtae, Abies sibirica Oil

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>