Ruszczyk – Ruscus w praktycznej fitoterapii.

Ruszczyk kolczasty = myszopłoch – Ruscus aculeatus Linne z rodziny Ruscaceae (myszopłochowate = ruszczykowate) dostarcza cenne kłącze – Rhizoma Rusci aculeati. Rodzaj myszopłoch zaliczany jest w niektórych systemach do Liliaceae, czyli rodziny liliowatych.

Roślina występuje w Południowej Europie i w Azji (Iran). Wytwarza spłaszczone pędy, pełniące funkcje liścia (taki spłaszczony liściopodobny pęd nazywamy gałęziakiem […]

Folia Bucco, czyli gruczlin w dawnej medycynie, cz. II.

Liść gruczlinu (liść Buchu, Bucco, Folium Barosmae, Folia Bucco) opisywałem ostatnio w 2009 roku: http://rozanski.li/642/folium-bucco-buchu-leaf-w-leczeniu-stanw-zapalnych-ukladu-moczowego-i-zapalenia-gruczolu-krokowgo/. Gruczlin (Agathosma betulina (P.J. Bergius) Pillans = Barosma betulina (P.J. bergius) Bartl. & H.L. Wendl. = Bucco betulina Schult = Hartogia betulina P.J. Bergius = barosma orbicularis Sweet), z rodziny rutowatych – Rutaceae – jest krzewem dorastającym do 2 m […]

Gemmoterapia – prezentacja wykorzystana na wykładach 18 kwietnia 2015 r.

Zgodnie z obietnicą zamieszczam prezentację wykorzystaną w czasie wykładów i warsztatów z gemmoterapii, które odbyły się 18 kwietnia 2015 roku w Krośnie: kliknij na link.

Wykładowcy, którzy chcą skorzystać z moich materiałów powinni podać autora lub link do tej strony.

W czasie wykładu wykorzystano również film szwajcarskiej firmy Phytomed: http://www.phytomed.ch

http://rozanski.li/wp-content/uploads/2015/05/Gemmotherapie.flv […]

Olej dyniowy – Oleum Cucurbitae peponis i olej z zarodków kukurydzy – Maydis Embryonis Oleum w dietetyce i fitoterapii.

Olej z pestek dyni – Oleum Cucurbitae peponis pozyskiwany z nasion Cucurbita pepo Linne (Cucurbitaceae) zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe 78% (linolowy 40-56%), oleinowy (20-35%), palmitooleinowy (0,5%); ponadto kwasy tłuszczowe nasycone 18-23% (palmitynowy 6-13%, stearynowy 5-10%). Olej dyniowy bogaty jest w skwalen (13%), fitosterole (1%): stigmastenol, stigmastadienol, spinasterol, stigmastatrienol, awenasterol, beta-sitosterol. Zawiera również witaminę K (112 […]

Czerwienica barwierska – Alkanna tinctoria (Linne) Tausch jako składnik dawnych leków i kosmetyków.

Czerwienica barwierska – Alkanna tinctoria (L.) Tausch należy do rodziny szorstkolistnych – Boraginaceae. Jest byliną dorastającą do 30 cm wysokości o liściach lancetowatych, szorstko owłosionych. Pędy pokładają się. Kwiaty o kielichu 5-ząbkowym, korona lejkowata, 5-płatkowa. kwiaty barwy niebieskiej lub niebieskofioletowej. Korzeń gruby, brunatny, do 25 cm długości. Smak ziela i korzenia śluzowo-gorzki. Owocem jest rozłupnia […]

Monografia “Ziołolecznictwo, Biokosmetyki, Żywność funkcjonalna” jest drukowana i w ciągu najbliższych dni będzie dostępna.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie wydała monografię pt. “Ziołolecznictwo, biokosmetyki, żywność funkcjonalna” pod redakcją prof. dr hab. Iwony Wawer i prof. dr hab. Tadeusza Trziszki.

Monografia obejmuje pełne teksty artykułów przesłanych przez autorów i zarazem uczestników I Międzynarodowej Konferencji „Ziołolecznictwo, biokosmetyki i żywność funkcjonalna”, która odbyła się w […]

Olej rokitnikowy Oleum Hippophae raz jeszcze.

Olej rokitnikowy – Oleum Hippophae jest wyjątkowym olejem prozdrowotnym dla człowieka. Jest tłoczony z owoców lub nasion rokitnika i w zależności od tego zawiera więcej lub mniej karotenoidów. Owoce rokitnika zawierają od kilku do 14% oleju tłustego, dlatego należy on do grona najdroższych tłuszczów roślinnych. Najbardziej wartościowy jest olej tłoczony z całych owoców, bowiem zawiera […]

Olej z lnianki – Oleum Camelinae sativae w kosmetologii i fitoterapii.

Olej z lnianki (z lnicznika siewnego) – Oleum Camelinae sativae (Linne) Crantz (Brassicaceae = Cruciferae) jest szczególnym olejem roślinnym, bowiem zawiera nawet 45% kwasów omega-3. W oleju tłoczonym na zimno ponad 50% zawartości stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone: kwas alfa-linolenowy C18:3 (omega-3 35-45%), kwas linolowy C18:2 (omega-6 15-20%); kwas erukowy 1-3%; zawiera również tokoferole (110 mg/100 […]

Olej z pestek róży (olej różany tłusty) – Oleum Rosae seminis.

Olej z pestek dzikiej róży Oleum Rosae seminis należy do najdroższych olejów, podobnie jak olej z lnianki, rokitnikowy, z pestek czarnej porzeczki, czy olej konopny.

Skład oleju z pestek róży.

Kwas tłuszczowy

Rafinowany olej z pestek róży

Tłoczony na zimno olej z pestek róży

C16:0 palmitynowy

3,68%

3,73%

C18:0 stearic

[…]

Anthyllis vulneraria Linne (Wundklee) – przelot pospolity w fitoterapii.

Rodzaj przelot – Anthyllis należy do rodziny motylkowatych – Papilionaceae (Fabaceae). W Polsce występuje na słonecznych zboczach przelot pospolity – Anthyllis vulneraria Linne (niem./szwajc. Wundklee, Apothekerklee, Gelber Klee, Sommerklee). Kwitnie od maja do sierpnia. Kwiaty bladożółte, zebrane w główkowate, zbite, wierzchołkowe kwiatostany. owocem jest strąk, jajowaty, nie pękający, ukryty w kielichu. Wykazuje różnolistność – heterofilię, […]