Luty 2009
P W Ś C P S N
« Sty   Mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Archiwa

Kokoryczka Polygonatum multiflorum i marzanka wonna – Galium odoratum

Na wniosek Czytelników daję zdjęcia marzanki wonnej – Galium odoratum i kokoryczki wielokwiatowej  – Polygonatum multiflorum, które opisałem wcześniej w zakresie zastosowania leczniczego.

Galium odoratum w początkach kwitnienia; Beskid Niski, góra Piotruś, maj 2008 r.

Polygonatum multiflorum (kokoryczka), maj 2008 r., lasy w okolicach Pobiedzisk

Polygonatum multiflorum, Krosno, lipiec 2007 […]

Galium odoratum (L.) Scopoli – przytulia wonna jako źródło krzemu przyswajalnego i irydoidów

Galium odoratum (Linne) Scopoli (= Asperula odorata Linne), czyli przytulia wonna (marzanka; ang. Woodruff, niem. Echter Waldmeister) z rodziny Rubiaceae (marzanowate) występuje w naszym kraju w lasach, na glebach zasobnych w próchnicę. Jest pod ochroną. W fitoterapii jest wykorzystywane ziele – Herba Asperulae odoratae (Herba Galii odorati), niem. Waldmeisterkraut, zbierane w początkach i w czasie […]

Akacja senegalska – Acacia senegal (L.) Willdenow i guma arabska – Gum arabic

Akacja senegalska – Acacia senegal (Linne) Willdenow (rodzina Leguminosae = Fabaceae) pochodzi z Afryki i jest drzewem dorastającym do 6 m wys. Dostarcza gumę arabską – Gummi arabicum (Gum arabic).

W XIX wieku guma arabska (Senegal gum, Gum acacia, Gum arabic) służyła do zagęszczania leków płynnych, wyrobu pigułek, kleików leczniczych, niektórych tabletek. Podawana była w […]

Kokoryczka – Polygonatum w fitoterapii

Kokoryczka należy do grupy roślin, którymi interesowałem się od dawna i już w trakcie studiów podjąłem nad nimi badania analityczne, anatomiczne i nad właściwościami leczniczymi. Kokoryczki zbierałem intensywnie jeszcze przed studiami, w szkole podstawowej i średniej, aby spróbować ich smak oraz poeksperymentować z przetworami z niej sporządzonymi. Wkrótce okazało się, że nawet spore dawki wyciągów […]

Szarłat szorstki – Amaranthus retroflexus Linne

Szarłat szorstki (ang. Redroot Amaranth; niem. Zurückgekrümmter Amarant) – Amaranthus retroflexus L. jest uważany za chwast, roślinę ruderalną, rosnącą na gruzowiskach, przy kompostach, śmietniskach, na budowach, ugorach, miedzach, w zaniedbanych zasiewach zbóż i w zaniedbanych uprawach okopowych. W przeciwieństwie do gatunku A. cruentus L. (szarłat barwy buraczkowej; ang. Purple Amaranth, Red Amaranth; niem. Blutroter Bastard-Amarant), […]

Nagietek – Calendula

Nagietek lekarski – Calendula officinalis Linne, z rodziny Compositae (=Asteraceae) jest popularnym ziołem, dostępnym z uprawy.

Nagietek – Calendula, Swarzędz, sierpień 2008 r.

W aptekach i sklepach zielarskich sprzedawany jest kwiat nagietka (ang. calendula flower) – Flos (Anthodium) Calendulae, nalewka nagietkowa – Tinctura Calendulae, maść nagietkowa – Unguentum Calendulae, mało wartościowy nagietek w […]

Calendula Essential Oil – olejek nagietkowy

Za granicą dostępny jest olejek eteryczny z nagietka – Oleum Calendulae. Kwiat nagietka zawiera około 0,2-0,3% olejku. Zbudowany jest głównie z seskwiterpenów.

Olejek nagietkowy zawiera następujące składniki: δ-kadinen (ok. 18-22%), α-kadinol (ok. 20%), epi-α-muurolol (ok. 10-13%), γ-kadinen (ok. 8-9%, czasem nawet 25%), α-muurolen (ok. 4-6%), β–jonon (ok. 2-4%), wiridiflorol (ok. 2%), leden (ok. 2-3%), α-kalakoren […]

Kwiat nagietka – Flos Calendulae jako surowiec farmakopealny

W Polskiej Farmakopei VI jest koszyczek nagietka – Anthodium Calendulae, który powinien zawierać nie mniej niż 0,4% flawonoidów, w przeliczeniu na hiperozyd C21H20O12, o masie cząsteczkowej 464,39. Strata masy po suszeniu nie większa niż 12%, popiołu nie więcej niż 10%. Wg FP VI nagietek ułatwia gojenie ran i działa przeciwzapalnie. Dawek doustnych nie przewiduje. Zewnętrznie […]

Cananga Oil = Canangae Oleum oraz Ylang-Ylang Oleum – to nie do końca to samo

Olejek Ylang, olejek jagodlinowy jest uzyskiwany z gatunku jagodlin wonny – Cananga odorata Hooker f. et Thomson (=Canangium odoratum Baillon forma genuina; niem. Ylangbaum), z rodziny flaszowcowatych – Annonaceae.  Drzewo (dorasta do 25 m wys.) to występuje w Azji tropikalnej (szczególnie Filipiny i Indonezja). Z kwiatów uzyskiwany jest olejek eteryczny Ylang bogaty w kariofilen, d-alfa-pinen, […]

Jak zmyć parafinę z włosów?

Odpowiadam na pytanie mojej Czytelniczki.

Najlepiej zdobyć naftę kosmetyczną w aptece i obficie nanieść na włosy. Po 10 minutach zmyć w ciepłej wodzie szamponem dziegciowym Polytar.

Jeśli parafina utrzymuje się nadal, postąpić następująco: włosy zwilżyć olejkiem rycynowym, następnie naftą kosmetyczną, po 10 minutach zmyć szamponem dziegciowym lub szarym mydłem kilka razy. Po zabiegu włosy wypłukać […]