Categories

Archives

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Owoc pieprzu czarnego – Fructus Piperis

Fructus Piperis nigri – owoc pieprzu czarnego  /Pepper black/ pozyskiwany z gatunku Piper nigrum Linne (rodzina Piperaceae), zawiera olejek eteryczny (volatile oil) 2-4% i alkaloidy: piperine 5-9%, piperidine, piperettine, piperyline, piperolein A, B, piperanine; flawonole (kaempferol, rhamnetin, quercetin).

Olejek z pieprzu jest bogaty w monoterpeny (monoterpenes) 70-80% (najważniejsze to alfa-thujene, alfa-pinene, camphene, sabinene, beta-pinene, […]

Wosk pszczeli – Cera apium

Wosk pszczeli – Cera apium (wax) jest to wydzielina gruczołów odwłokowych pszczół. Pszczoły używają wosk do budowy plastrów. Gruczoły woskowe mieszczą się na odwłoku po stronie brzusznej. W plastrach pszczoły przechowują także chleb pszczeli, złożony z miodu, śliny pszczelej i pyłku kwiatowego.

Surowy wosk pszczeli jest żółty – Cera flava. Wosk żółty zawiera 70-75% […]

Morinda officinalis How w praktycznej fitoterapii impotencji i chorób reumatycznych.

Niedawno opisałem gatunek Morinda citriolia Linne czyli Noni. W fitoterapii wykorzystywany jest również inny gatunek: Morinda officinalis How, który pochodzi z Chin i należy do rodziny Rubiaceae.

W tradycyjnej medycynie chińskiej surowiec korzeń pozyskiwany z tej rośliny nosi nazwę Bajitian (ang. morinda root; niem. Morindawurzel). Należy do ziół rozgrzewających. Smak słodko-ostry. Działa na nerki […]

Wiosnówka pospolita – Draba verna Linne jako stomachicum, depurativum et cholagogum.

Wiosnówka pospolita – Erophila verna (L.) Besser = Draba verna Linne należy do rodziny krzyżowych – Cruciferae (Brassicaceae). Czasem jest nazywana głodkiem pospolitym lub mrzygłodem. Rośnie na ugorach i polach, nieużytkach. Zbierać ją można do kwietnia, bowiem pojawia się na przedwiośniu, a w maju najczęściej już jest przekwitnięta i obumiera. Jest to drobna roślina jednoroczna, […]

Trochę o lanolinie i eucerynie.

Tłuszcz wełny owiec – Adeps Lanae (wool fat, suint de laine, Wollfett) jest to wydzielina skóry owiec, która gromadzi się na wełnie. Oczyszczony i odwodniony tłuszcz wełny nosi nazwę lanoliny bezwodnej Lanolinum anhydricum. Lanolina ma podobne właściwości jak łój ludzki, dlatego od dawna była najbardziej cenionym składnikiem kremów, mleczek i śmietanek kosmetycznych. W XIX i […]

Morinda citrifolia Linne = Morinda bracteata Roxburgh – Noni.

Morinda citrifolia Linne = Morinda bracteata Roxburgh, czyli noni (Indische Maulbeere) niem. Indischer Maulbeerstrauch, Indischer Maulbeerbaum; ang. Indian mulberry; fr. Morinde, zaliczana do rodziny marzanowatych – Rubiaceae, występuje w Australii, Polinezji, Południowej Azji i w Ameryce Środkowej. Jest to krzew lub małe drzewko, dorastające do 10 m wys. Surowcem leczniczym, stosowanym w medycynie ludowej wymienionych […]