Categories

Archives

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Szarłat szorstki – Amaranthus retroflexus Linne

Szarłat szorstki (ang. Redroot Amaranth; niem. Zurückgekrümmter Amarant) – Amaranthus retroflexus L. jest uważany za chwast, roślinę ruderalną, rosnącą na gruzowiskach, przy kompostach, śmietniskach, na budowach, ugorach, miedzach, w zaniedbanych zasiewach zbóż i w zaniedbanych uprawach okopowych. W przeciwieństwie do gatunku A. cruentus L. (szarłat barwy buraczkowej; ang. Purple Amaranth, Red Amaranth; niem. Blutroter Bastard-Amarant), szarłat szorstki ma barwę zieloną.

amaranthus_retroflexus [1024x768]
Szarłat szorstki, Swarzędz, sierpień 2008 r.

Szarłaty należą do rodziny szarłatowatych – Amaranthaceae.

Surowcem jest ziele szarłatuHerba Amaranthi retroflexi, zbierane w czasie kwitnienia lub owocowania, gdy kłosy szczytowe są jeszcze zielone. Surowiec zawiera saponiny trójterpenowe, betainę, związki krzemu, aminokwasy, białka (peptydy), fitosterole i azotan potasu. Napar z ziela (1 łyżka na szklankę wrzątku) działa moczopędnie, uspokajająco, rozkurczowo na mięśnie gładkie, czyszcząco na krew i żółciopędnie. Peptydy szarłatu mają silne właściwości antybakteryjne. Reguluje wypróżnienia. 1 szklankę naparu wypić w ciągu dnia małymi porcjami przy skąpomoczu, nadciśnieniu, zatruciach, chorobach skórnych, osłabieniu, zastojach żółci i spowolnionej przemianie materii.

Red Amaranth, czyli szarłat wyniosły jest uprawiany dla nasion, bogatych w fitosterole i białka. Olej z nasion szarłatu – Amaranthus cruentus seed Oil = Amaranth Oil zawiera od 5 do 8% skwalenu, cenionego w kosmetyce. Mąka z nasion szarłatu dodawana jest do chleba dla podniesienia wartości odżywczej i prozdrowotnej, w profilaktyce alergii, miażdżycy, zawału serca, atopowego zapalenia skóry, przy braku tolerancji na gluten.

Olej z szarłatu wyniosłego doskonale natłuszcza i odżywia skórę. Skwalen obecny w oleju szarłatowym zapobiega wysychaniu skóry, tworzy warstwę ochronną przed czynnikami środowiskowymi. Skwalen naturalnie występuje w łoju. Przedłuża elastyczność i wilgotność skóry, dlatego jest wykorzystywany w kosmetologii, ale trudny do pozyskania z natury. Dodatkowe kwasy nienasycone i fitosterole w oleju szarłatowym pobudzają regenerację naskórka i łagodzą stany zapalne. Olej szarłatowy nadaje się również do pielęgnowania włosów suchych i zniszczonych.

Napar z ziela szarłatu szorstkiego lub wyniosłego, jak i sam olej szarłatowy godny jest polecenia do pielęgnacji skóry trądzikowej suchej, łuszczycowej i z wypryskami. Łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry. Saponiny obecne w naparze dobrze oczyszczają skórę.

amaranthus_retro [1024x768]
Amaranthus retroflexus L. – szarłat szorstki, Swarzędz, sierpień 2008 r.

Podobne zastosowanie, jak ziele szarłatu szorstkiego, ma ziele szarłatu wyniosłego, uprawianego dla celów ozdobnych i dla ziarna.

amaranthus_cruentus [1024x768]
Amaranthus cruentus L., Brzezówka, sierpień 2008 r., są również odmiany z o liściach i łodygach czerwonych.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.