Lipiec 2019
P W Ś C P S N
« Maj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archiwa

Olej jojoba – Jojoba Oil

Olej jojoba (Jojoba Oil – Oleum Simmondsiae californicae) uzyskiwany jest z owoców Simmondsia chinensis (Johann Link) Schneider. Simondsia chińska jest dwupiennym drzewkiem lub krzewem. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Roslina do celów gospodarczych jest uprawiana w Afryce, Izraelu i Ameryce Południowej. Wosk płynny z nasion zawiera kwas eikosenowy 66-71%, kwas dokosenowy (= erukowy,) 14-20% i oleinowy 10-13%. Olej jojoba jest płynnym woskiem o właściwościach ochronnych, uelastyczniających i przeciwutleniających. Wykazuje duże powinowactwo do cementu międzykomórkowego naskórka, dzięki czemu modyfikuje jego strukturę, działając zmiękczająco. Chroni przed uszkodzeniem warstwę acylo-glukozyloceramidową naskórka. Zapobiega nadmiernej keratynizacji naskórka i mieszków włosowych. Przeciwdziała powstawaniu zaskórników. Opóźnia procesy rogowacenia gruczołów łojowych. Szczególnie zalecany do cery trądzikowej suchej i wrażliwej, ponadto nadmiernie skeratynizowanej. Nie pogarsza stanu cery tłustej, wręcz przeciwnie – powoduje zmniejszenie wydzielania łoju. Chroni przed szkodliwym wpływem słońca i mrozu. Opóźnia procesy starzenia skóry. Zastępuje kosztowny i trudno dostępny olbrotCetaceum (Spermaceti, Blanc de baleine, cetin, Waltrat), pozyskiwany z kaszalotów Catodon macrocephalus Lac. (Physeter macrocephalus Shaw.) W dzisiejszych czasach uzyskiwanie wosków z głów wielorybów nie powinno mieć miejsca, zwłaszcza, że woski roślinne są pełnowartościową alternatywą. Olbrot zawiera głównie palmitynian cetylu. Nadawał kosmetykom perłowy połysk. Obecnie są dostępne półsyntetyczne substytuty olbrotu, stanowiące mieszaninę stearynianu, laurynianu, palmitynianu i mirystynianu cetylu. Olej jojoba jest cennym składnikiem kosmetyków naturalnych i ekologicznych (produkowanych z poszanowaniem ochrony przyrody i zdrowia człowieka). Wchodzi w skład preparatów leczniczych i pielęgnacyjnych dla skóry i włosów. Uwodornienie oleju jojoba powoduje jego utwardzenie, przy czym twardość utrzymuje wówczas nawet w temperaturze 65 stopni C. Nasiona Jojoba zawierają również nitrylozydy zwane simondsyną.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.