|
|
W leczeniu depresji stosuje się rośliny nasilające neurotransmisję w układzie noradrenergicznym i serotoninergicznym, hamujące wychwyt doneuronalny noradrenaliny, hamujące selektywnie wychwyt serotoniny i mające charakter inhibitorów oksydazy monoaminowej (inhibitory MAO). Zioła przeciwdepresyjne pobudzają nastrój. Równocześnie usuwają nerwice wegetatywne, niektóre usuwają nadmierne pobudzenie psychoruchowe. Depresja to spadek aktywności układu noradrenergicznego, który jest niezbędny do prawidłowego snu, czuwania, pamięci, czynności ruchowych, gotowości do działania, koncentracji i uczenia się oraz zapamiętywania. Depresja jest również wywołana osłabieniem funkcji układu serotoninergicznego, odpowiedzialnego za prawidłowe emocje, sen, czuwanie, aktywności ruchowej. W depresji dochodzi także do spadku aktywności układu dopaminergicznego.
Do roślin przeciwdepresyjnych należą:
1. Eschscholzia californica Chamisso – maczek kalifornijski; z rodziny Papaveraceae, uprawiana w ogrodach.
2. Corydalis cava (Linne) Schweigg. & Körte et Corydalis solida (L.) Swartz – kokorycz pusta i kokorycz pełna; z rodziny Papaveraceae, dziko występuje w Polsce, kwitnie wiosną, czasem uprawiana jako roślina ozdobna.
3. Griffonia simplicifolia (De Candolle) Bentham (=Bandeiraea simplicifolia Bentham) z rodziny Fabaceae, pochodzi z Afryki.
4. Artemisia vulgaris L., z rodziny Asteraceae, bylica pospolita, występuje dziko w Polsce.
5. Passiflora incarnata Linne, z rodziny Passifloraceae, męczennica, pochodzi z Ameryki Północnej, czasem uprawiana u nas jako roślina ozdobna; preparaty z niej naprawdę muszą być dobrej jakości, bowiem większość dostępnych na rynku to namiastki. Najlepiej zdobyć surowiec i samodzielnie przyrządzić.
6. Salvia divinorum Epling et Jativa-M (Yerba de Maria), z rodziny Labiacae, szałwia wieszcza, pochodzi z Ameryki Środkowej, czasem u nas uprawiana; nie jest polecana ze względu na możliwość zatrucia.
7. Strychnos nux vomica Linne, z rodziny Loganiaceae, kulczyba wronie oko; pochodzi z Południowej Azji, uprawiana również w Afryce Zachodniej.
8. Ocimum basilicum L., z rodziny Lamiaceae, bazylia pospolita; uprawiana w Polsce i wielu krajach Europy Południowej.
9. Hypericum, dziurawiec, np. Hypericum perforatum L., z rodziny Clusiaceae, dziurawiec zwyczajny, pospolity w naszym kraju (dziko), ponadto uprawiany. Tylko wyciągi alkoholowe i olejowe działają antydepresyjnie.
10. Chelidonium majus L., z rodziny Papaveraceae, glistnik jaskółcze ziele, dziko występuje w Polsce.
11. Catha edulis (Vahl) Endlicher, z rodziny Celastraceae, czuwaliczka jadalna, pochodzi z Afryki.
12. Angelica archangelica L., z rodziny Umbeliferae, arcydzięgiel litwor; do celów leczniczych uprawiany w Polsce. Występuje dziko w górach.
13. Eleutherococcus senticosus (Ruprecht & Maximowicz, z rodziny Araliaceae; pochodzi z Azji.
Biogenny stymulator immunologiczny z borowiny, opracowany dzięki pracom i koncepcji terapii Fiłatowa.
prof. Władimir Fiłatow (Filatov)
Nazwa FIBS pochodzi od liter nazwisk badaczy i autorów preparatu borowinowego: В. П. Филатова, В. А. Бибера, В. В. Скородинской (Fiłatow, Bibier i Skorodinskoj).
Władimir Pietrowicz Fiłatow (Владимир Петрович Филатов) żył w latach 1875-1956; bez przesady mogę powiedzieć, że był to wybitny okulista i chirurg, autor preparatów roślinnych podawanych pozajelitowo (m.in. aloesowy i borowinowy); dokonał pierwszego przeszczepu rogówki (1912 r.). Opracował metody leczenia jaglicy, wyjaśnił patogenezę jaskry, pracował nad metodami leczenia jaskry. Prowadził badania nad przeszczepem skóry, opracował metodę chirurgicznej rekonstrukcji m.in. nosa i warg. Wprowadził metodę przeszczepiania skóry w postaci tzw. wędrującego płata uszypułowanego (przemieszczanie fragmentu skóry drogą kolejnych zabiegów w odległe miejsca od części macierzystej). Opracował nowa metodę pomiaru ciśnienia śródgałkowego (elastotonometria). Jest autorem terapii tkankowej za pomocą organopreparatów (1933 r.). W 1897 r ukończył medycynę na Uniwersytecie Moskiewskim. W 1908 r. obronił pracę doktorską na temat badań komórkowych trucizn w oftalmologii. Od 1911 kierownik i profesor Katedry Chorób Ocznych na Uniwersytecie w Odessie. W latach 1936-1950 dyrektor Instytutu Eksperymentalnej Oftalmologii w Odessie. Ojciec Władimira (Petr Fiedorowicz Fiłatow) był również lekarzem.
prof. W. Fiłatow
FIBS
Skład: zawiera wyciąg (destylat) z borowiny. Bogaty w kwas cynamonowy i kumaryny.
Działanie: podnosi liczbę leukocytów i limfocytów we krwi, pobudza rozwój tkanki limfoidalnej, podnosi poziom immunoglobulin i czynnika martwiczego nowotworów; nasila fagocytozę i aktywność limfocytów cytotoksycznych i NK; wzmaga aktywność systemu GALT i MALT; przyśpiesza resorpcję wysięków zapalnych; działa przeciwwysiękowo i przeciwzapalnie; pobudza nabłonkowanie i naskórnikowanie (wzrost i regenerację nabłonków i naskórka); pobudza regenerację tkanki łącznej właściwej; zwiększa wydolność fizyczną; hamuje odczyny autoagresji immunologicznej, pomimo, że jest to typowy immunostymulator; pobudza procesy odnowy tkanek gałki ocznej. Działanie do końca nie jest wyjaśnione. Nie zostało wyjaśnione w jaki sposób Fibs poprawia wzrok przy krótkowzroczności u niektórych osób.
Po podaniu doustnym preparat nie działa.
Wskazania: niedobory odpornościowe; wyniszczające choroby zakaźne; choroba nowotworowa; zapalenie przydatków, niepłodność, przewlekłe upławy i stany zapalne dróg rodnych; przewlekłe stany zapalne układu oddechowego; oporny na leczenie trądzik; choroby pasożytnicze wewnętrzne i zewnętrzne; łuszczyca, wysięki okołostawowe z stanach zapalnych stawów; zaćma, zmętnienie ciała szklistego, zapalenie spojówek i brzegów powiek, zapalenie rogówki i naczyniówki, zapalenie siatkówki, odklejanie się siatkówki; przewlekłe zmęczenie i łzawienie oczu; atopowe zapalenie skóry; przewlekłe wypryski; podatność na infekcje; kuracje odnawiające. Stany zapalne i bóle mięśni. Regeneracja po dużym wysiłku fizycznym. Trudno gojące się rany.
Przeciwwskazania: ciężka niewydolność nerek, ciąża, nasilone nadciśnienie.
Dawkowanie: 1 amp. codziennie lub co 2-3 dni podskórnie. Kuracja obejmuje 30-35 zastrzyków. po miesięcznej przerwie można wznowić. Igły wybierać cienkie, 0,5. Podawać w pośladek.
Fibs рro injectionibus – ampułki.
Na wniosek Czytelników daję zdjęcia marzanki wonnej – Galium odoratum i kokoryczki wielokwiatowej – Polygonatum multiflorum, które opisałem wcześniej w zakresie zastosowania leczniczego.
Galium odoratum w początkach kwitnienia; Beskid Niski, góra Piotruś, maj 2008 r.
Polygonatum multiflorum (kokoryczka), maj 2008 r., lasy w okolicach Pobiedzisk
Polygonatum multiflorum, Krosno, lipiec 2007 r.
Galium odoratum (Linne) Scopoli (= Asperula odorata Linne), czyli przytulia wonna (marzanka; ang. Woodruff, niem. Echter Waldmeister) z rodziny Rubiaceae (marzanowate) występuje w naszym kraju w lasach, na glebach zasobnych w próchnicę. Jest pod ochroną. W fitoterapii jest wykorzystywane ziele – Herba Asperulae odoratae (Herba Galii odorati), niem. Waldmeisterkraut, zbierane w początkach i w czasie kwitnienia. Surowiec typowo irydoidowy (asperulozyd 0,05%, monotropeina, skandozyd) i kumarynowy – ok. 1-1,5% (związana glikozydowo, ale w trakcie suszenia wolna kumaryna nadaje surowcowi miły zapach). Ziele zasobne jest w kwas nikotynowy (witamina PP), krzemionkę, witaminę C i P (bioflawonoidy), ponadto w pochodne antracenu i naftalenu. Ziele przytulii wonnej posiada olejek eteryczny, kwas ruberytrynowy, galiozynę, wanilinę, kwas p-kumarowy, kwas kawowy, kwas galusowy, kwas p-hydroksybenzoesowy i in.
Ziele przytulii wonnej było stosowane w przeszłości w leczeniu chorób wenerycznych, hemoroidów, kamicy moczowej, puchliny wodnej, melancholii, histerii, gośćcu (reumatyzmie) i schorzeń wątroby (żółtaczka, obrzmienie).
Wodne wyciągi z przytulii działają regulująco na wypróżnienia, moczopędnie, rozkurczowo, uspokajająco i żółciopędne.
Polecam napar z 1 łyżki na szklankę wrzątku, w dawce 50 ml 4 razy dziennie, przez 1-2 miesiące w leczeniu nadciśnienia, nadpobudliwości nerwowej, migreny, kamicy żółciowej i moczowej, chorób alergicznych i reumatycznych. Ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Napar zastosowany na skórę odkaża i usuwa stan zapalny, zmniejsza łojotok, poprawia elastyczność skóry. Łagodzi objawy zaczerwienia na twarzy w przebiegu trądziku różowatego. W przypadku hemoroidów i zapalenia odbytu polecam mocny odwar doodbytniczo lub wyciąg gęsty (suchy) w czopkach i wlewkach, ponadto na podłożu żelowym,np. żelatynowym, agarowym.
Marzanka wonna korzystnie działa przy nieżytach układu oddechowego i zapaleniu płuc.
Nalewka marzankowa ma kumarynowy zapach i smak i może służyć do doprawiania nalewek smakowych. Gęsta nalewka na glicerynie czystej i alkoholu 40% (1:1) może być stosowana miejscowo w leczeniu stanów zapalnych i owrzodzeń narządów płciowych, odbytu i jamy ustnej (do pędzlowania). Świeże ziele przytulii wonnej ma więcej kumaryn niż suche.
Krzem i bioflawonoidy oraz glikozydy irydoidowe przytulii wonnej są przyswajalne i działają przeciwwysiękowo oraz pobudzają regenerację nabłonków oraz naskórka. Kumaryny zapobiegają zakrzepicy i zatorom. Wyciągi alkoholowe (w tym na glicerynie i alkoholu 40%) mogą służyć do lecenie krwiaków i obrzęków przy kontuzjach sportowych i innych urazach. Ma podobne działanie jak nostrzyk i arnika (zmniejsza ból i wysięk, przyśpiesza resorpcje krwiaków, poprawia krążenie miejscowe).
Akacja senegalska – Acacia senegal (Linne) Willdenow (rodzina Leguminosae = Fabaceae) pochodzi z Afryki i jest drzewem dorastającym do 6 m wys. Dostarcza gumę arabską – Gummi arabicum (Gum arabic).
W XIX wieku guma arabska (Senegal gum, Gum acacia, Gum arabic) służyła do zagęszczania leków płynnych, wyrobu pigułek, kleików leczniczych, niektórych tabletek. Podawana była w w formie zawiesiny przy biegunkach, głównie dzeciom i osobom starszym, do zmniejszania apetytu przy otyłości, przy chorobie wrzodowej i owrzodzeniach jelit, przy kaszlu i chrypce, przy podrażnieniu gardła, ponadto w lewatywach przy świądzie odbytu, zaparciu, podrażnieniu końcowego odcinka odbytnicy. Podawano doustnie przy zatruciach środkami drażniącymi. Na skórę i błony śluzowe działa powlekająco, osłaniająco, przeciwzapalnie, nawilżająco.
Gummi arabicum jest w niemal wszystkich farmakopeach.
Surowiec jest produkowany głównie w Sudanie i Mozambiku, w Nigerii, Czadzie, Tanzanii i Etiopii.
Guma arabska wycieka z drzewa przy stresie i uszkodzeniach wywołanych szkodnikami oraz przy nacięciach w uprawach kontrolowanych. Ma postać brył jasnobrązowych i żółtych, rzadziej brunatnych. Czysta guma arabska może mieć formę proszku kremowego, a nawet białego. Pod względem chemicznym jest to mieszanina ramnozy (4-13%), arabinozy (25-45%), galaktozy (35-45%), kwasu glukuronowego (6-15%) i soli mineralnych (magnez, potas, wapń, sód). Guma arabska zmniejsza wchłanianie cholesterolu z jelit do krwi i daje uczucie sytości. Dlatego zalecana jest przy hipercholesterolemii i otyłości.
Na skórę działa nawilżająco, przeciwzapalnie, rozmiękczająco i jest składnikiem niektórych kosmetyków (maseczki, mleczka, kremy). Sprzyja regeneracji skóry i błon śluzowych. W farmacji guma arabska to ważny emulsyfikator i stabilizator zawiesin.
Guma arabska farmaceutyczna rozpuszcza się w wodzie tworząc lepki roztwór koloidalny (do 50% stężenia wagowego). 1% roztwór ma lepkość <5 cP i pH ok. 4-4,5. Maksymalna lepkość pojawia się przy pH 6-8. Wykazuje interakcje antagonistyczne z alginianami i żelatyną. Wykazuje synergizm z tragakantą.
W przemyśle spożywczym guma arabska (E 414) służy do zagęszczania płynnych produktów (mleko, śmietana, jogurt, kefir, sok, dżem), do stabilizowania emulsji (np. zawierające olejki eteryczne). Opóźnia i przeciwdziała krystalizacji cukru w roztworach. Ułatwia uzyskanie drobnych kryształków lodu w lodach. Stabilizuje pianę w napojach alkoholowych, np. w piwie. Strąca garbniki i białka (klarowanie win, piwa itd.). Ma zastosowanie do glazurowania wyrobów cukierniczych.
Kokoryczka należy do grupy roślin, którymi interesowałem się od dawna i już w trakcie studiów podjąłem nad nimi badania analityczne, anatomiczne i nad właściwościami leczniczymi. Kokoryczki zbierałem intensywnie jeszcze przed studiami, w szkole podstawowej i średniej, aby spróbować ich smak oraz poeksperymentować z przetworami z niej sporządzonymi. Wkrótce okazało się, że nawet spore dawki wyciągów kokoryczkowych nie wywoływały u mnie i znajomych dolegliwości, wbrew temu co pisano w powszechnie dostępnych podręcznikach, a i właściwości niby bardzo trujące kokoryczki były wyssane z palca. Jagody kokoryczkowe też nie szkodzą, ale nie są smaczne, czasem u niektórych osób mogą wywołać rozwolnienie. Jedynie napar i odwar w ilości ponad 200 ml, zwłaszcza ze świeżego surowca wywoływał nudności i wymioty. Zmielone kłącze na mąkę, wymieszane z mlekiem może służyć do sporządzania naleśników, ponadto do wypieku smacznych placuszków, szczególnie w warunkach polowych. Kłącza ugotowane i wyciągnięte z wody można spożywać. Wodę w której gotowano kłącza (przez 20 minut) nie pić w dużych ilościach, stosować raczej do kosmetyki i do celów leczniczych jako surowiec saponinowy.
W lecznictwie ludowym używane są 2 gatunki kokoryczki: kokoryczka wonna – Polygonatum odoratum (Mill.) Druce (niem. Echtes Salomonssiegel, Wohlriechende Weisswurz) oraz kokoryczka wielokwiatowa – Polygonatum multiforum (L.) All. (niem. Vielblütige Weisswurz, Vielblütiges Salomonssiegel). Z obu gatunków pozyskuje się kłącze i ziele – Rhizoma et Herba Polygonati. Kłącza najlepiej wykopywać wiosną lub jesienią. Ziele najwartościowsze jest w czasie kwitnienia, w maju i czerwcu. Surowce są bogate w flawonoidy, saponiny sterydowe (diosgenina), kwas chelidonowy, asparaginę i glikozydy nasercowe (tych ostatnich mała zawartość). Odwar z kłączy, napar z ziela oraz wyciąg z kłącza lub ziela na słabym alkoholu (20-30%) zażywane przez dłuższy czas obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zwiększają siłę i energię skurczu mięśnia sercowego oraz szybkość i głębokość rozkurczu. Przedłużają pauzę rozkurczową, zwalniając przy tym czynność serca. Pod wpływem kokoryczki komory serca lepiej wypełniają się krwią, energiczniej i silniej tłoczą krew do tętnic, ponieważ zwiększa się pojemność wyrzutowa komór. Krążenie krwi ulega znacznej poprawie, co jest szczególnie ważne w przypadku zmian zwyrodnieniowych naczyń w przebiegu cukrzycy. Zmniejsza się zastój w krążeniu żylnym. Działanie to uwyraźnia się po 3-4-tygodniowym regularnym zażywaniu i wysyceniu tkanek składnikami nasercowymi. Saponiny i flawonoidy kokoryczki wspomagają wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, np. ciał ketonowych. Kokoryczka działa również wyraźnie przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie, moczopędnie, uspokajająco i antyseptycznie. Obniża ciśnienie tętnicze krwi. Usuwa obrzęki zastoinowe kończyn dolnych.
W przypadku cukrzycy można zażywać kokoryczkę w formie naparu i wina. Napar sporządza się zalewając 1 łyżkę rozdrobnionego ziela kokoryczki 1 szklanką wrzącej wody. Po 30 minutach napar przecedzić. Zażywać rano i wieczorem po ½ szklanki naparu, przez 1 miesiąc. W razie nudności dawkę obniżyć do 3 łyżek naparu 2 razy dziennie. Po 3-tygodniowej przerwie leczenie wznowić. Odwar Decoctum z kłączy kokoryczki przygotowuje się zalewając 40-50 g rozdrobnionego surowca 0,5 l wody. Gotować 10 minut, odstawić na 30 minut pod przykryciem, przecedzić. Zażywać podobnie jak napar.
Wino kokoryczkowe Vinum Polygonati sporządza się zalewając świeże lub suche rozdrobnione kłącze, albo ziele (100 g) ciepłym lub gorącym winem wytrawnym, białym lub czerwonym (500 g). W szczelnym słoju lub butli macerować 14 dni, po czym przefiltrować. Zażywać 1-2 razy dziennie po 15-25 ml.
Odwar z kłączy kokoryczki – Decoctum Polygonati jak i odpowiednio rozcieńczone wino kokoryczkowe wodą mineralną (1:1) działają przeciwzapalnie na skórę i błony śluzowe. Posiadają właściwości wybielające i oczyszczające cerę. Tonizują naczynia krwionośne, usuwają zaczerwieniania i krostki. Okłady z ciepłego odwaru na okolice oczu działają odżywczo, przeciwobrzękowo i antyseptycznie, przyczyniają się do ustępowania worków i sińców pod oczami.
Szarłat szorstki (ang. Redroot Amaranth; niem. Zurückgekrümmter Amarant) – Amaranthus retroflexus L. jest uważany za chwast, roślinę ruderalną, rosnącą na gruzowiskach, przy kompostach, śmietniskach, na budowach, ugorach, miedzach, w zaniedbanych zasiewach zbóż i w zaniedbanych uprawach okopowych. W przeciwieństwie do gatunku A. cruentus L. (szarłat barwy buraczkowej; ang. Purple Amaranth, Red Amaranth; niem. Blutroter Bastard-Amarant), szarłat szorstki ma barwę zieloną.
Szarłat szorstki, Swarzędz, sierpień 2008 r.
Szarłaty należą do rodziny szarłatowatych – Amaranthaceae.
Surowcem jest ziele szarłatu – Herba Amaranthi retroflexi, zbierane w czasie kwitnienia lub owocowania, gdy kłosy szczytowe są jeszcze zielone. Surowiec zawiera saponiny trójterpenowe, betainę, związki krzemu, aminokwasy, białka (peptydy), fitosterole i azotan potasu. Napar z ziela (1 łyżka na szklankę wrzątku) działa moczopędnie, uspokajająco, rozkurczowo na mięśnie gładkie, czyszcząco na krew i żółciopędnie. Peptydy szarłatu mają silne właściwości antybakteryjne. Reguluje wypróżnienia. 1 szklankę naparu wypić w ciągu dnia małymi porcjami przy skąpomoczu, nadciśnieniu, zatruciach, chorobach skórnych, osłabieniu, zastojach żółci i spowolnionej przemianie materii.
Red Amaranth, czyli szarłat wyniosły jest uprawiany dla nasion, bogatych w fitosterole i białka. Olej z nasion szarłatu – Amaranthus cruentus seed Oil = Amaranth Oil zawiera od 5 do 8% skwalenu, cenionego w kosmetyce. Mąka z nasion szarłatu dodawana jest do chleba dla podniesienia wartości odżywczej i prozdrowotnej, w profilaktyce alergii, miażdżycy, zawału serca, atopowego zapalenia skóry, przy braku tolerancji na gluten.
Olej z szarłatu wyniosłego doskonale natłuszcza i odżywia skórę. Skwalen obecny w oleju szarłatowym zapobiega wysychaniu skóry, tworzy warstwę ochronną przed czynnikami środowiskowymi. Skwalen naturalnie występuje w łoju. Przedłuża elastyczność i wilgotność skóry, dlatego jest wykorzystywany w kosmetologii, ale trudny do pozyskania z natury. Dodatkowe kwasy nienasycone i fitosterole w oleju szarłatowym pobudzają regenerację naskórka i łagodzą stany zapalne. Olej szarłatowy nadaje się również do pielęgnowania włosów suchych i zniszczonych.
Napar z ziela szarłatu szorstkiego lub wyniosłego, jak i sam olej szarłatowy godny jest polecenia do pielęgnacji skóry trądzikowej suchej, łuszczycowej i z wypryskami. Łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry. Saponiny obecne w naparze dobrze oczyszczają skórę.
Amaranthus retroflexus L. – szarłat szorstki, Swarzędz, sierpień 2008 r.
Podobne zastosowanie, jak ziele szarłatu szorstkiego, ma ziele szarłatu wyniosłego, uprawianego dla celów ozdobnych i dla ziarna.
Amaranthus cruentus L., Brzezówka, sierpień 2008 r., są również odmiany z o liściach i łodygach czerwonych.
Nagietek lekarski – Calendula officinalis Linne, z rodziny Compositae (=Asteraceae) jest popularnym ziołem, dostępnym z uprawy.
Nagietek – Calendula, Swarzędz, sierpień 2008 r.
W aptekach i sklepach zielarskich sprzedawany jest kwiat nagietka (ang. calendula flower) – Flos (Anthodium) Calendulae, nalewka nagietkowa – Tinctura Calendulae, maść nagietkowa – Unguentum Calendulae, mało wartościowy nagietek w torebkach ekspresowych – Fix Calendula. Wyciągi z nagietka – Extractum Calendulae są składnikiem leków ziołowych: Calendulin – globulki dopochwowe (250 mg suchego wyciągu), preparatu Hemocal – czopki doodbytnicze, zawierające 100 mg ekstraktu z nagietka, preparatu Vaginal – gałki dopochwowe, zawierające 150 mg wyciągu z nagietka. Azucalen – zawiera wyciąg z rumianku i nagietka. Wszystkie te preparaty mają właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne oraz pobudzające regenerację tkanek.
Nagietek jest składnikiem niezliczonej ilości kosmetyków (kremy, toniki, mleczka, balsamy). Najgorzej jest wtedy, gdy do kosmetyków trafiają wyciągi z nagietka sporządzone na parafinie, wazelinie lub glikolu. Nie zawierają one pożądanych składników czynnych, a samo podłoże robi więcej szkody niż pożytku. Ponadto zawartość takiego wyciągu jest często zbyt mała, aby przyniosła jakiekolwiek korzyści dla skóry.
Firmy stosujące wyciągi z nagietka nieprawidłowo sporządzone, bez standaryzacji, otrzymywane z surowca o niskiej wartości doprowadziły do zniszczenia dawnej świetności nagietka. Ludzie stosujący preparaty nagietkowe wątpliwej jakości zawiedli się na jego efektywności i skuteczności. Nie mają pojęcia, że te preparaty są dalekie od prawdziwych leków nagietkowych, a sam nagietek jest rzeczywiście bardzo cenny i skuteczny w działaniu. Najlepiej, aby pozyskać surowiec z własnej uprawy, przetworzyć na świeżo lub wysuszyć w ciemnym i suchym miejscu, a następnie przechowywać w szczelnych słojach. Wtedy będzie można porównać zapach i smak nagietka własnego z tym kupnym. Wtedy docenimy jego prawdziwą wielką przydatność w terapii i kosmetyce.
Lecznicze są nie tylko same kwiaty, same płatki kwiatów, lecz całe kwitnące ziele nagietka. Ze świeżego kwitnącego ziela można sporządzić maść leczniczą, ucierając zmielony surowiec z masłem kozim lub lanoliną. Działa gojąco i przeciwzapalnie. Chlorofil obecny w zielu pobudza ziarninowanie i naskórnikowanie, saponiny i flawonoidy obecne w kwiatach działają dodatkowo przeciwzapalnie i antydrobnoustrojowo, hamując rozwój bakterii i grzybów.
Nagietek – Calendula, Swarzędz, sierpień 2008 r.
Ze świeżego ziela, jak i samych świeżych rozdrobnionych kwiatów sporządzać intrakt na gorącym alkoholu 40%, zalewając 100 g surowca 300 g wódki. Po 14 dniach przefiltrować. Zażywać z miodem przy grypie, przeziębieniu, anginie, chorobach skórnych, minimum przez 1 miesiąc, po 5 ml w 1-2 łyżkach miodu. Przy przeziębieniu dodawać do soku malinowego lub w mleku z sokiem malinowym i miodem.
Nalewka na suchym surowcu jest mniej wartościowa, niemniej jednak może być składnikiem maści nagietkowej (na lanolinie, eucerynie), żelu nagietkowego (na żelatynie, kreagelu z glonów, podłożach akrylowych), kosmetyków oraz leków złożonych.
Napar z ziela i kwiatów nagietka (2 łyżki czubate na 2 szklanki wrzątku) mogą być użyte do przemywania skóry, okładów na rany, oparzenia, odleżyny, wypryski, zmiany trądzikowe, oczy (przy stanach zapalnych), owrzodzenia, ponadto do opłukiwania narządów płciowych przy stanach zapalnych i urazach, do lewatyw przy zapaleniu odbytu (mocny napar z 4 łyżek na 1 szklankę wody). Doustnie zażywać 100-150 ml naparu przy nieżytach żołądka i jelit oraz jako środek czyszczący krew. Napar na mleku z miodem polecam przy przeziębieniu, kaszlu, ponadto grypie oraz wielu innych chorobach zakaźnych podobnie objawiających się jak grypa. Mocny napar do płukania jamy ustnej i gardła przy bolesnych nadżerkach i aftach (potem afty pędzlować intraktem lub nalewką nagietkową), zapaleniu dziąseł, bólu gardła. Mocny napar wkraplać do nosa przy katarze i zakażeniu wirusowym, najlepiej sporządzony na fizjologicznym roztworze soli (dostępny w aptekach bez recepty roztwór izotoniczny). Taki napar nagietkowy na roztworze chlorku sodu stosować na odleżyny, do lewatyw, oparzenia, rany, owrzodzenia żylakowate.
Nagietek ma właściwości antypierwotniakowe (pierwotniakobójcze).
W dawnej medycynie używano nalewkę nagietkową do okładów na trudno gojące sie rany, z wydzieliną ropną, sączące owrzodzenia i mokre wypryski.
Nagietek – Calendula, Swarzędz, sierpień 2008 r.
Wyciągi wodne alkoholowe z nagietka mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, ściągające, moczopędne, napotne i odtruwające. Polecano dawniej w leczeniu chorób wątroby (obrzmienia wątroby), przy zaparciach, kurczach żołądkowych, skrofulozie, nowotworach, przy skąpych miesiączkach. Zewnętrznie polecano przy przebarwieniach skóry, trądziku, wypryskach i liszajach.
Olejek eteryczny z nagietka zażyty doustnie działa pobudzająco i antyseptycznie.
Wyciągi olejowe z kwiatów służyły dawniej do barwienia masła.
Dziś wiemy, że nagietek zawiera flawonoidy (izoramnetyna, kwercetyna), trójterpenoidy, polisacharydy (ramnoarabinogalaktany, arabinogalaktany), poliacetyleny, pochodne ksantofilu, fitosterole, sporo manganu i saponiny triterpenowe.
Do saponin trójterpenowych należą kalendulozydy A-F (calendulosides A-F). Saponiny mają właściwości hemolityczne i przeciwzapalne. Polisacharydy nagietka stymulują fogocytozę (pożeranie antygenów) oraz wywierają wpływ antyrakowy. Do trójterpenowych alkoholi należą alfa- i beta-amyryna, arnidiol i kalenduladiol.
Za granicą dostępny jest olejek eteryczny z nagietka – Oleum Calendulae. Kwiat nagietka zawiera około 0,2-0,3% olejku. Zbudowany jest głównie z seskwiterpenów.
Olejek nagietkowy zawiera następujące składniki: δ-kadinen (ok. 18-22%), α-kadinol (ok. 20%), epi-α-muurolol (ok. 10-13%), γ-kadinen (ok. 8-9%, czasem nawet 25%), α-muurolen (ok. 4-6%), β–jonon (ok. 2-4%), wiridiflorol (ok. 2%), leden (ok. 2-3%), α-kalakoren (ok. 2-1,5%) epi-kubenol (ok. 1-1,5%), ledol (ok. 1%), β-oplopenon (o. 1-2%), α-kadinen (ok. 1%), α-humulen (ok. 1-4%), geranyloaceton(ok. 1,6%), α-jonon (ok. 1,5%). Olejek ma zmienny skład ilościowy i jakościowy, zależny od warunków środowiska, chemotypu surowca, fazy rozwojowej rośliny.
Olejek zażyty doustnie pobudza psychicznie, hamuje rozwój bakterii, grzybów i pierwotniaków w przewodzie pokarmowym. Stosowany jest w leczeniu łuszczycy. Hamuje nadmierną proliferacje komórek. Ma właściwości antywirusowe. Zewnętrzne zastosowany działa antyseptycznie, odkażająco, rozgrzewająco, przeciwświądowo.
Dawka olejku nagietkowego: 3-4 krople 2-3 razy dziennie w leczeniu nieżytu układu oddechowego. Zewnętrznie w maściach w leczeniu wyprysków i łuszczycy. Miejscowo w leczeniu zmian trądzikowych. Ponadto do wcierania w stopy jako środek przeciwgrzybiczy, profilaktycznie w razie ryzyka i narażenia.
Może być składnikiem środków przeznaczonych do leczenia cellulitis. Poprawia ukrwienie skóry i stymuluje komórki skóry do regeneracji.
W Polskiej Farmakopei VI jest koszyczek nagietka – Anthodium Calendulae, który powinien zawierać nie mniej niż 0,4% flawonoidów, w przeliczeniu na hiperozyd C21H20O12, o masie cząsteczkowej 464,39. Strata masy po suszeniu nie większa niż 12%, popiołu nie więcej niż 10%. Wg FP VI nagietek ułatwia gojenie ran i działa przeciwzapalnie. Dawek doustnych nie przewiduje. Zewnętrznie w naparach 1-2%.
Stare Farmakopee Germańskie, Pruskie, Szwajcarskie i Polskie nie obejmowały nagietka jako surowca leczniczego.
Farmakopea Europejska 5 opisuje Flos Calendulae (Ringelblumenblüthen, Calendula Flower). Wg PhEur. surowiec pownien zawierac przynajmniej 0,4% flawonoidów (glikozydy izoramnetyny i kwercetyny).
Kwiat nagietka zawiera alkohole triterpenowe (4-5%), w formie wolnej i związanej z kwasami tłuszczowymi: faradiol, heliantriol, arnidiol, helianol, ψ-taraksasterol = taraxasterol; saponiny trójterpenowe (2-10%), kalendulozyd A-F, kalendasaponiny A-D; flawonoidy 0,3-0,8% (głównie glikozydy izoramnetyny i kwercetyny); karotenoidy (karoten, ksantofilen), polisacharydy (ramnoarabinogalaktany, arabinogalaktany), olejek eteryczny (0,2-0,3%), poliacetyleny, kumaryny, kwasy fenolowe (kwas chlorogenowy), sterole, glikozydy sterolowe, glikozydy seskwiterpenowe i zawierające jonon (ionon).
Nagietek lekarski – Calendula officinalis L., Swarzędz, lipiec 2008 r.
Alkohole triterpenowe są powiązane z kwasem laurowym, mirystynowym i palmitynowym.
Wyciągi z kwiatu nagietka mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antywirusowe, immunostymulujące i przeciwnowotworowe. Za działanie przeciwnowotworowe odpowiedzialne są taraksasterol, faradiol i helianol. Faradiol ma wpływ przeciwzapalny i przeciwbólowy podobny do indometacyny i może być wykorzystany w postaci maści, żelu, np. po kontuzjach sportowych. Za działanie immunostymulujące (zwiększające odporność na infekcje) odpowiedzialne są calendulozyd B i polisacharydy. Saponiny i olejek eteryczny zapewniają wpływ antybakteryjny i fungistatyczny.
Nagietek może być polecany w leczeniu atopowego zapalenia skóry, łuszczycy i trądziku. Łagodzi objawy trądziku różowatego i zapalenia mieszków włosowych.
Barwa kwiatów zależy m.in. od zawartości beta-karotenu, likopenu i violaksantyny.
|
|
Najnowsze komentarze